Maten som är bra för hörseln

Många människor lider av dålig hörsel. Det kan bero på ett flertal faktorer som ålder, hur mycket man utsatts för buller och vad man har haft för livsstil. Saker som rökning och skräpmat kan t ex försämra hörseln men det finns faktiskt mat som är kanon bra att äta för att förbättra hörseln!

Vitaminer och mineraler som kan förbättra hörseln

Vitamin B12: brist på vitamin B12 kan man få när man blir äldre eller om man är vegan och det kan också kopplas samman med hörseln. Brist på vitaminen kan leda till hörselproblem och nedsatt hörsel i innerörat. Vitaminen B12 finns framförallt i kost som ägg, mjölkprodukter, kött, fisk och skaldjur.

Magnesium: om man lider av t ex tinnitus sägs magnesium kunna lindra och bota det. Bra mat att äta som innehåller mycket magnesium är baljväxter, nötter, mejeriprodukter, bladgrönsaker som t ex spenat, fullkornsprodukter som råris och fullkornsbröd, kött, fiska och skaldjur.

Vitamin D: att äta vitamin D kan minska problem med hörseln när man blir äldre. Vitamin D finns i kost som fet fisk som lax, makrill och tonfisk och äggula.

Folsyra: om man får i sig för lite folsyra i den kost man äter kan det leda till att hörseln försämras i förtid. Folsyra får man i sig genom att äta mat som t ex broccoli, avokado, ägg, sparris, spenat, jordgubbar, banan, sallad och jordnötter.

Secured By miniOrange